Υλικά
- 150 γρ. χαρουπάλευρο
- 400 γρ. κριθαρένιο αλεύρι
- 100 γρ. βρώμη (αλεσμένη στο μπλέντερ, να γίνει αλεύρι)
- 15 γρ. νωπή μαγιά
- 12 γρ. αλάτι
- 100 γρ. ρετσίνα
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε 50 γρ. χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε 2 κ.σ κρίθινο αλεύρι και τη ζάχαρη. Το ανακατεύουμε να γίνει χυλός και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, σε μια λεκάνη ενώνουμε τα άλευρα μαζί (κρατώντας κατά μέρος 100 γρ. κρίθινο αλεύρι). Κάνουμε μια γούβα στη μέση και βάζουμε το χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο, τη ρετσίνα και το υπόλοιπο νερό (χλιαρό).
Ξεκινάμε το ζύμωμα, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι όταν χρειαστεί. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε το ζυμάρι κατά μέρος να «ανέβει». Ζυμώνουμε ξανά και πλάθουμε μακρόστενα ψωμιά. Τα χαράζουμε κατά μήκος σε «ντακάκια» χωρίς να τα χωρίσουμε. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό ταψί και μόλις ανέβουν, ψήνουμε στους 170oCγια 55 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν (όχι εντελώς). Τα κόβουμε, εκεί ακριβώς που τα είχαμε χαράξει.
Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 100οCμέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να γίνουν παξιμάδια.
